Kan het lokale niveau het labo zijn voor goed beleid, daar waar de nationale overheden falen? Wanneer we research deden voor onze afleveringen vonden we veelbelovende ingrepen om complexe, vaak wereldwijde, problemen duurzaam aan te pakken vaak bij lokale besturen.
De Vlaming heeft ook het meeste vertrouwen in de lokale overheid, weten we uit onderzoek. Tegelijkertijd kampen onze steden en gemeenten met financiële tekorten en weten weinig mensen wat voor beest een intercommunale eigenlijk is. In deze aflevering ontsluiert stadssocioloog Stijn Oosterlynck (Universiteit Antwerpen, Hannah Arendt Instituut) waar de kansen en de uitdagingen liggen voor onze steden en gemeenten.
Bijdragers
Sarah De Boeck (Idea Consult) pleit voor het herwaarderen van de ‘essentiële economie’ (wonen, onderwijs, zorg, voedsel), die zich altijd lokaal verankert.
Lieven Janssens, onderzoeker aan de Universiteit Antwerpen en burgemeester van Vorselaar, experimenteert in zijn gemeente met deliberatieve democratie die burgers zo veel mogelijk rechtstreeks laat meebeslissen.
Geert De Pauw, coördinator van Community Land Trust Brussels, vertelt over hoe hun project, opgepikt in de VS, de nijpende wooncrisis te lijf gaat.
En Eric Corijn (Brussels Studies Institute), socioloog en filosoof gespecialiseerd in verstedelijking, stelt dat het ecosysteem van de stad weleens de oplossingen zou kunnen bieden voor de grootste globale uitdagingen van onze tijd.
#verkiezingen #13oktober #steden #intercommunales #wonen #gemeentefonds
In aanloop naar de verkiezingen plaatst Alles Wordt Beter vijf belangrijke thema’s hoog op de politieke agenda. Steeds met interessante stemmen die te weinig aan bod komen in het mediagewoel en met een focus op hoe het beter kan.
Luisteren kan ook op Spotify
Meer lezen over dit onderwerp?
Praktijktesten in Sint-Niklaas tonen opnieuw discriminatie aan – Lees meer
Interview Sarah De Boeck: “Laten we ons massaal bemoeien met economie” – Lees meer