#28 Racisme, olifant in de kamer


Anno 2024 worden geracialiseerde jongeren nog steeds geweigerd aan de deur van discotheken, zoals bleek in het VTM-programma ‘Ze zeggen dat’. Het lijkt erop dat niet migratie het grote taboe is, maar wel de aanpak van racisme. Ng Sauw Tjhoi bespreekt met sociolinguïst Sibo Kanobana (UGent en Open Universiteit), auteur van De Witte Orde, en Nina Henkens, coördinator van Kif Kif, hoe dat racisme aan de poten van onze samenleving zaagt en hoe het tij te keren.

In deze aflevering hoor je hoe Gent succesvol pioniert met effectieve praktijktesten tegen discriminatie, dat ook het middenveld een veiliger plek moet en kan worden voor geracialiseerde mensen, en hoe we online racistische haatzaaierij beter kunnen bestrijden.

Bijdragers:

Hein de Haas, socioloog, geograaf en auteur van ‘Hoe migratie echt werkt’, haalt na jarenlang onderzoek aan Oxford hardnekkige mythes rond migratie onderuit. Lieven Miguel Kandolo (Hand in Hand tegen racisme) spoort het middenveld aan de volgende stap te zetten naar een echt antiracistisch beleid. Sarah Scheepers (Ella vzw, praktijktestennu.be) breekt een lans voor effectieve praktijktesten en Rik Reusen (Unia) legt uit hoe Gent daarmee nu al resultaten boekt.

Check op eenstemvoorgelijkekansen.be welke voorstellen de verschillende politieke partijen doen om discriminatie (gender, LGBTI+, racisme, handicap en armoede) aan te pakken.

In aanloop naar de verkiezingen plaatst Alles Wordt Beter vijf belangrijke thema’s hoog op de politieke agenda. Steeds met interessante stemmen die te weinig aan bod komen in het mediagewoel en met een focus op hoe het beter kan.

Alles Wordt Beter · Placeholder_sound_AWB

Luisteren kan ook op Spotify

Meer lezen over dit onderwerp?

Kif Kif

Hoe Caroline Gennez de emmer van mijn vriendin deed overlopen – Lees meer

Praktijktesten in Sint-Niklaas tonen opnieuw discriminatie aan – Lees meer

Personen met migratieachtergrond die samenhokken is vertekend beeld van realiteit – Lees meer

Lava Media

Intersectionaliteit: Is sociale klasse een categorie als alle andere? – Lees meer

Martin Luther King ontmoet Karl MarxLees meer

Authentiek links, neoracisme en neokolonialisme in de 21e eeuw – Lees meer

Sampol

Superdiversiteit: kiezen we voor normalisering of problematisering? – Lees meer

Tijd voor een nieuw tijdperk van integratieoptimisme – Lees meer

Er was nooit meer migratiecontrole dan vandaag – Lees meer

Visie

Migratie: een menswaardig beleid (dossier) – Lees meer

Vijf lessen van Hein De Haas voor een Belgisch migratiebeleid – Lees meer

Kind van extreemrechts ontmoet dochter van de kolonisatie – Lees meer