#24 Mensenrechten: eindelijk universeel?


“De reputatie van het internationaal recht staat op het spel.” De vertegenwoordiger van Zuid-Afrika zette deze week met één zin het belang van de zaak tegen Israël bij het Internationaal Gerechtshof op scherp. Het mensenrechtendiscours van het Westen is een keizer zonder kleren. De westerse weigering om Israël te stoppen in zijn vernietigende antwoord op de aanval van Hamas heeft dat duidelijker gemaakt dan ooit. Het gevaar is dat met het vuile badwater ook het kind weggegooid wordt.

Hoe kunnen mensenrechten, ondanks het politieke falen, toch van betekenis blijven? En biedt een meer multipolaire wereld misschien ook kansen om de mensenrechten in de toekomst wel universeel toe te passen? We spreken erover met Dries Lesage, professor internationale politiek aan de Universiteit Gent.

Ook in deze aflevering:

Eva Sadek, studente en pro-Palestijns burgeractiviste, eist dat mensenrechten even universeel worden ingevuld als ze pretenderen te zijn. Volgens juriste Nozizwe Dube kunnen we pas verder met de mensenrechten als we ons bewust zijn van de koloniale machtsverhoudingen die dat kader nog steeds richting geven. Politicoloog Sami Zemni (UGent) wijst erop dat de hypocriete houding van de EU in het conflict de rest van de wereld niet ontgaat. Els Hertogen, directeur van 11.11.11, sprak met middenveldorganisaties en vakbonden in Latijns-Amerika, die vasthouden aan de mensenrechten, maar met andere accenten en één belangrijke aanvulling.

Alles Wordt Beter · #24 Mensenrechten: eindelijk universeel?

Luisteren kan ook op Spotify

Meer lezen over dit onderwerp?

Lava Media

Latijns-Amerika aan de zijde van Gaza – Lees meer

De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens wordt 70 – Lees meer

MO

‘Israël lijkt het verwende kind voor wie andere spelregels gelden’ – Lees meer

Is wat Israël doet een genocide tegen Palestijnen in Gaza, met steun van het Westen? – Lees meer

Sampol

De Europese mars der dwaasheid in Gaza – Lees meer

75 jaar Nakba: Israël is gebouwd op een groot onrecht – Lees meer